Pieluszkowe ABC

Czym charakteryzują się tzw. pieluszki formowane?

dziecko

Każde dziecko zaczyna od pieluszek. Kiedyś stosowano tylko pieluszki tetrowe, aż do momentu wynalezienia pieluszek jednorazowych. Z jednej strony są one cudownym rozwiązaniem, dającym komfort i dzieciom i rodzicom. Z drugiej strony ile tych pieluch dziennie zużywa dziecko? W pierwszym okresie życia jest ich ok. 10, po trzech miesiącach ok. 7, a dzieci starsze zużywają 5 dziennie. Łącznie dziecko zużyje około 4 tys. pieluch. To prawie tona mieszanki plastiku , bawełny i polimerów. Czy są inne rozwiązania pieluszkowe?

Pieluszki formowane

W ostatnich latach nastąpił powrót do pieluszek wielorazowych. Oczywiście nie tetrowych, które nie były przyjemne dla delikatnej skóry dziecka. Pojawiły się pieluszki formowane, posiadające nietypowy kształt w formie litery T. Pieluszki polskie są solidnej jakości. Zakłada się je super szybko. Najważniejszą cechą jest zapewnienie komfortu dziecku i swobody ruchów. Charakteryzują się wysoką chłonnością, dlatego są idealne na długie spacery czy podróż.

Otulacze i formowanki

Pieluszki formowane wymagają otulacza. Same w sobie nie posiadają warstwy PUL, czyli nieprzemakalnej warstwy zewnętrznej. Pieluchy wielorazowe są wykonane z nowoczesnych materiałów takich jak bambus, bawełna organiczna, konopia. Te materiały pozwalają skórze dziecka oddychać.  Nie zawierają tworzyw sztucznych, klejów i absorbentów. Zapina się je za pomocą zatrzasków, rzepów lub troczków. Są ekologiczne i bardziej ekonomiczne niż pieluchy jednorazowe. Kupujemy je tylko raz, a starczają na długo. Pieluszki formowane chłoną całą swoją powierzchnią, a ponadto dzięki warstwie chłonnej dzianiny szybko wysychają. Nie wydzielają nieprzyjemnego zapachu, zapobiegają przegrzaniu jąder. Formowanki występują w klasycznej rozmiarówce. Pieluszki pierzemy w 40-60 stopniach Celsjusza. Nie stosuje się wybielaczy i środków zmiękczających.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.